Vad betyder Skibidi?

Under de senaste åren har internet skapat många märkliga och humoristiska trender, och en av de mest anmärkningsvärda är fenomenet Skibidi. Men vad betyder Skibidi, och var kommer det ifrån? Ursprungligen blev ordet känt genom en danslåt och en viral dansutmaning, men idag har det expanderat till något ännu större och mer komplext. I den här artikeln går vi igenom ursprunget, den kulturella kontexten och varför Skibidi har blivit ett globalt fenomen.

Ursprung samt vad betyder Skibidi?

Ordet Skibidi blev först allmänt känt genom en viral låt och musikvideo från det ryska bandet Little Big. År 2018 släppte de låten och musikvideon ”Skibidi”, som snabbt fick stor spridning på sociala medier. Särskilt genom plattformar som YouTube och TikTok. Låten, tillsammans med dess energiska och absurda dans, skapade en global Skibidi Challenge, där människor från hela världen imiterade dansstegen och spred sina egna versioner.

Se klippet här:

Vad betyder Skibidi egentligen?

Ordet Skibidi är ett nonsensord – ett rytmiskt och lekfullt uttryck utan någon egentlig betydelse. Det används för att skapa en glad och lättsam känsla i låten och dansen. Denna typ av nonsensord är inte ovanlig i popmusik, där ljud och rytm ofta tar över betydelse. Trots detta har ordet, genom sina virala spridningar, kommit att symbolisera något mycket större inom internetkulturen.

Skibidi Challenge: Dansutmaningen som tog världen med storm

Efter att musikvideon ”Skibidi” släpptes spreds den tillhörande dansen snabbt på sociala medier. Dansen kännetecknas av överdrivna och komiska rörelser som ofta utförs med en seriös min, vilket skapade en kontrast mellan stegens absurditet och det allvarliga uttrycket hos de som utförde dem. Det blev en global trend och ledde till otaliga memes och parodier.

TikToks roll i Skibidi-fenomenet

Plattformen TikTok spelade en avgörande roll i spridningen av Skibidi Challenge. Användare på TikTok laddade upp sina egna versioner av dansen och remixade den på olika sätt. Vilket skapade ett enormt inflöde av innehåll under hashtaggar som #SkibidiChallenge och #Skibidi. Eftersom dansen var både enkel och rolig att utföra, blev det snabbt en inkluderande utmaning där människor från alla åldrar och kulturer deltog.

Skibidi Toilet: En ny våg av Skibidi-fenomenet

Medan Skibidi först blev känt som ett fenomen tack vare låten och dansutmaningen från Little Big, har det sedan dess utvecklats och tagit på sig en ny form i en populär YouTube-serie kallad Skibidi Toilet. Serien, skapad av animatören Alexey Gerasimov, har tagit internet med storm och fått tiotals miljoner visningar på varje video.

Se ”Skibidi Toilet” säsong 1 här:

Skibidi Toilet av Alexey Gerasimov

Vad handlar ”Skibidi Toilet” om?

Skibidi Toilet är en våldsam och absurd serie där en armé av toaletter med mänskliga huvuden strider mot en allians av humanoider som har elektroniska apparater, som kameror och högtalare, som huvuden. Kaos utbryter på stadens gator medan toalettarmén sjunger sin Skibidi-hymn, ett ständigt återkommande ”Skibidi dop dop dop yes yes.”

Denna bisarra, men fascinerande serie har fått ett enormt följe, och det skapar ständigt nya virala klipp och memes baserat på det galna konceptet.

Skibidi Toilet och dess expansion

Skibidi Toilet-serien har vuxit långt bortom sina YouTube-rötter. Det har blivit ett varumärke i sig, med fanskapade verk, merchandise och nya memes. I sin kärna bär serien på samma nonsenshumor och absurditet som den ursprungliga Skibidi-låten. Detta är dock i en ännu mer överdriven och kaotisk form.

Låten bakom Skibidi Toilet-hymnen: ”Dom Dom Yes Yes”

Skibidi-hymnen som sjungs av toalettarmén i Skibidi Toilet är baserad på låten ”Dom Dom Yes Yes” av den bulgariska sångaren Biser King. Låten blev helt viral på TikTok 2022 när användaren Yasin Cengiz använde den i flera dansvideor där han gungade sin mage i takt med musiken. Detta bidrog ytterligare till Skibidi-fenomenet och cementerade låtens plats i virala memes.

Dom Dom Yes Yes av Biser King

Enligt musikdistributören Müzik Dağıtım på YouTube är den ursprungliga textraden i låten ”shtibididob dob dob dob dob yes yes”. Såklart är det ren nonsens-text likt den som förekommer i Skibidi Toilet-serien. Denna rytmiska nonsenstext bidrog till att låten blev en meme-sensation på plattformar som TikTok, och användes i en mängd humoristiska sammanhang.

För mer trivia, gjorde SVT nyheter ett reportage om dessa ord också: ”Skibidi” och ”rizz” – kan du generation Alfa-slang?

Skibidi idag: Ett globalt fenomen

Idag har Skibidi vuxit från att vara en enkel viral låt och dans till att representera en större rörelse inom internethumor och populärkultur. Det är ett exempel på hur något till synes banalt och meningslöst kan växa till ett globalt fenomen.

Skibidi som kulturellt fenomen

Skibidi är dock ett tydligt exempel på hur internetkulturen fungerar. Den drivs av humor, absurdism och en ständig jakt på nästa stora virala fenomen. Den enkla och lekfulla naturen hos Skibidi-låten, tillsammans med den bisarra och överdrivna Skibidi Toilet-serien, skapar en unik kombination av nonsens och underhållning som är lätt att konsumera och sprida.

Lär dig också fler generation alpha ord:

Sammanfattning: Vad betyder Skibidi?

Skibidi har ingen specifik betydelse. Det är ett nonsensord som har tagit världen med storm tack vare sin rytmiska, lekfulla natur och den virala spridningen av låtar, dansutmaningar och såklart många memes. Från den ursprungliga Skibidi-låten från Little Big, till den mer kaotiska och våldsamma Skibidi Toilet-serien på YouTube, har fenomenet blivit en del av internetkulturen.

Skibidi blivit ett symboliskt uttryck för den moderna digitala kulturen där absurditet, humor och kollektivt skapande står i centrum. Det visar hur kraftfull och oförutsägbar internetkulturen kan vara. Ett nonsensord och en galen dans kan förvandla sig till ett globalt fenomen med ett oändligt antal variationer och tolkningar.

Lämna en kommentar