Vad betyder ”Shippa”? Lär dig vad Shippa betyder

Om du är nyfiken på vad folk menar när de säger att de ”shippar” någon, har du kommit till rätt ställe! Termen ”shippa” är en del av modern internetkultur och används flitigt i diskussioner om kärlek, relationer och vänskap, särskilt inom fandoms och sociala medier. Men vad innebär det egentligen att ”shippa” någon, och hur används ordet i praktiken? Låt oss dyka in i denna trendiga term och förstå vad den betyder!

Vad betyder ”shippa”?

Ordet ”shippa” kommer från det engelska ordet ”relationship” och syftar på att man stödjer eller hoppas på en romantisk relation mellan två personer, ofta karaktärer i filmer, serier eller böcker. Att ”shippa” betyder i grund och botten att du vill se två personer tillsammans som ett par, oavsett om de redan är ett par eller om du bara tycker att de skulle passa bra ihop.

Detta kan handla om två fiktiva karaktärer (som Harry och Hermione i Harry Potter), kändisar eller till och med människor i din egen vänskapskrets. Folk ”shippar” inte bara när det handlar om kärleksrelationer – ibland kan det också handla om att stödja en djup vänskap eller partnerskap mellan två personer.

Hur används ”shippa”?

När du shippar någon uttrycker du din önskan eller ditt stöd för att två individer ska bli eller förbli ett par. Du kan till exempel säga:

  • ”Jag shippar verkligen Ross och Rachel från Vänner – de är perfekta för varandra!”
  • ”Jag shippar mina två kompisar, de skulle bli ett så gulligt par!”
  • ”Jag shippade dem så hårt att jag skrev en fan fiction om dem.”

Ordet används ofta av fans inom olika fandoms, där de diskuterar vilka karaktärer de tycker borde vara ihop. Sociala medier, särskilt plattformar som Twitter, Tumblr och Reddit, har gjort ”shippa” till en självklar del av internetjargongen. Hashtags som #ship eller #endgame är vanliga där fans uttrycker sina passionerade åsikter om vilka par som borde få ihop det.

Olika typer av ”ships”

I ”shippa”-världen finns det även några varianter av hur man använder ordet beroende på hur starkt man känner för ett par. Här är några populära termer:

OTP (One True Pairing): Din absoluta favoritkärleksrelation eller det par du tror är ”menat” att vara tillsammans. Exempel: ”Ron och Hermione är min OTP.”
Bromance: När två (ofta manliga) karaktärer har en så nära vänskap att man shippar dem som vänner, men inte romantiskt.
Canon ship: När två karaktärer faktiskt blir tillsammans i berättelsen, alltså att det är officiellt att de är ett par.

Vem shippar?

Det är inte bara tonåringar eller superfans som shippar – detta har blivit en kulturell trend som alla från unga vuxna till äldre hänger på. Oavsett om du diskuterar senaste Netflix-serien med dina kompisar, följer en kärlekstriangel i ett TV-program eller hejar på två av dina kompisar att bli ihop, kan ”shippa” passa in i många olika sammanhang.

Exempel på populära ”ships”

Vissa ”ships” har blivit ikoniska inom populärkulturen och samlar massiva fanbaser. Här är några exempel:

  • Ross och Rachel från Vänner – deras av-och-på-förhållande fick fans att spekulera i åratal.
  • Bella och Edward från Twilight – en klassisk ”ship” som skapade enorma diskussioner online.
  • Jim och Pam från The Office – deras kärlekshistoria fick hela världen att shippa dem som par från dag ett.’

Är ”shippa” alltid romantiskt?

Nej, inte alltid! Även om ordet oftast uppkommer i en romantisk kontext kan man även shippa två personer för deras vänskap, kemi eller samarbetspotential. Till exempel kan du shippa två personer som du tycker har en fantastisk arbetsrelation eller är superbra vänner. Det handlar mer om att stödja relationen – oavsett om den är romantisk eller inte.

Avslutningsvis: Är du redo att börja ”shippa”?

Nu när du vet vad ”shippa” betyder kanske du börjar inse att du redan gör det, även om du inte har använt ordet förut. Oavsett om du shippar dina favoritkaraktärer på TV, kändisar eller kanske dina vänner, är det ett roligt och engagerande sätt att investera sig i andras relationer, både verkliga och fiktiva.

Så nästa gång du känner att två personer borde bli ihop – eller att de har en fantastisk vänskap – kan du stolt säga att du shippar dem!

Vill du läsa mer om liknande ämnen? Kolla in dessa artiklar:

Vad tycker du om ordet ”shippa”? Använder du det själv?


Fler artiklar som du kanske skulle vilja läsa:

Lämna en kommentar